Next Stop Urbino City Centre Picture Roads For Two

Next stop: Urbino

Kun useat kuuluisat taiteilijat (esim. Raffaello) kutsuvat kaupunkia täydelliseksi, kun sen sanotaan olevan maailman parhainten säilynyt renesanssikeskus ja kun sen koko keskusta on Unescon maailman perintökohteiden listalla, niin alkaa olla huolestuttavaa kun nimen kuullessa ei edes osaa sijoittaa kaupunkia kartalle. Kyseessä on Urbino. Nimi kannattaa painaa mieleen ja paikka etsiä kartalta, sillä tässä on kohde sinun seuraavalle Italian matkallesi.

Urbino sijaitsee Marchen maakunnassa, Italian keskiosan itärannikolla. Marchea on tarjottu useaan otteeseen “seuraavaksi Toscanaksi”, mutta vielä turistimassat englanninkielisine menuineen ovat pysyneet sen oikean Toscanan puolella ja hyvä niin. Tässä yksi lisäsyy tulla mahdollisimman pian näille kukkuloille. Jos jos tämä teksti ei vakuuta tulemaan niin suosittelen lukemaan Kirsi Pihan “Medicien naapurissa” ja ensi kesän lomakohde on sillä taputeltu.

image
Foto di Aappis

Mutta palataan Urbinoon.

Urbinossa asuu 15000 asukasta, mutta aktiivisen yliopiston takia lukuvuoden ajaksi kaupunkiin muuttaa sama määrä opiskelijoita. Yksi näistä on tänä vuonna siskoni ja siksi kaupunki on tullut tutuksi. Urbinoon tuleminen olisi helpointa autolla, mutta itse olen kokeillut kaikkia julkisen liikenteen muotoja. Bussilla pääsee meren rannasta Pesarosta ja nopeimmillaan matkaan menee 40 minuuttia. Pesarosta on (hitaita) junayhteyksiä muualle Italiaan. Blablacar- kyyti eli palvelu, jolla omalla autolla matkustavat ottavat kyytiin muita matkustajia pientä kulukorvausta vastaan toimii melkein joka päivä. Roomasta pääsee kaksi kertaa päivässä (hitaalla) bussilla. Junayhteys lakkautettiin 1987. Nyt alat yhkä ymmärtämään, miksi tämä helmi on pysynyt piilossa meiltä kaikilta.

Foto di Aappis
Foto di Aappis

Urbino sijaitsee tyrmäävän kauniiden kukkuloiden keskellä. Keskustassa kaikki on harmoonista ja kaunista. Pienestä koostaan huolimatta keskustasta löytyy tekemistä kulttuuri-intoilijalle, herkkusuulle ja rennolle (ikuiselle) opiskelijalle. Tässä muutamia tärppejä:

Palazzo Ducale eli herttuan linna: Vuonna 1444 silloinen herttua Federico da Montefeltro päätti rakennuttaa linnan ja hänellä oli vain yksi käsky: sen piti olla Italian kaunein. Federico rakasti taiteilijoita ja halusi linnansa ja kaupunkinsa muuttuvan heidän yhteiseksi majapaikaksi. Federico onnistui unelmassaan ja Urbinoon tuleva saa yhä nauttia tämän unelman hedelmistä: Linna on upea (ja sisäänpääsymaksu suurien kaupunkien kohteisiin verrattuna todella edullinen), Marchen kansallisgalleriasta (Galleria Nazionale delle Marche) löytyy kaikkea Tizzianosta Piero della Francescaan ja Urbinon oman kylän poikaan Raffaelloon, tuomiokirkko ja sen Oratorio (mikähän tämä olisi suomeksi?) saavat pysähtymään ja kaupungissa on aina useita ilmaisia taidenäyttelyitä.

Foto di Aappis
Foto di Aappis

Ruokaa, ruokaa, joka puolella ruokaa: Urbinon ravintolascene on sen verran laadukas ja runsas, että paikallista ruokaa voi nauttia joka puolella ja vinkkejä on melkein turha antaa. Urbinon alueella herkkuja ovat erityisesti sienet ja tryffelit, pastat (passatelli– pasta parmesaanista), juustot ja leikkeleet ja Italiassa kun ollaan niin joka alueella on omat viininsä. Crescia– lättynen erilaisine täytteineen ajaa street foodin asemaa. Jos vietät kaupungissa viikonlopun, kannattaa suunnata naurettavan halvoille lauantaimarkkinoille, joilta voi ostaa paikallista ruokaa ja kasviksia. Markkinoilta voi suunnata syömään eväät vieressä olevan, kaupungin yläpuolella sijoittuvan linnoituksen (fortezza) pihamaalle. Nurmikko on kaupunkilaisten picnic- aluetta ja maisemia kaupungin yli Apenniineille asti voisi jäädä ihailemaan loppupäiväksi.

Jos aikaa on vain yksi päivä: Kannattaa suosiolla fiilistellä kaupungin kauniita kujia, pikkuruisia piazzoja ja etsiä katsellaan kylttejä, joissa lukee “punto panoramico” eli näköalapaikka. Italian ikuinen ongelma on, että kahvi kuuluu juoda tiskillä ja jos sen kanssa haluaa istahtaa niin hinta nousee huomattavasti. Piazza della Repubblicalla on kauniita kahviloita ulkopöytineen. Pihin opiskelijan kannattaa suunnata oikeimman puoleiseen. Kahvi on yhtä hyvää, mutta myös pöytään tarjoiltuna se maksaa vähän. Pöydässä istuskellessa on voi ruskettaa kasvojaan auringossa ja seurata kaupungin elämää. Ja todeta, että Raffaello kavereineen olivat aikalailla oikeassa: Urbino hipoo täydellisyyttä.

Lisätieto Urbiinosta provinssin virallisilta matkailusivuilta, mutta jos päätät tulla suoraan tänne, turisti-informaatiopiste löytyy Piazza del Rinascimentolta

Next stop: Urbino

Quando tanti artisti famosi (tra questi per esempio Raffaello) definiscono una città perfetta, quando si dice che è la città rinascimentale meglio conservata e quando tutto il suo centro fa parte della lista del patrimonio dell’umanità dell’UNESCO, è abbastanza preoccupante se sentendo il suo nome non sai posizionarla sulla mappa. La città è Urbino. Meglio memorizzare bene il nome e la posizione sulla mappa perché sarà la destinazione del tuo prossimo viaggio.

Urbino si trova nella regione delle Marche, già da anni chiamata la “prossima Toscana” ma fortunatamente le masse di turisti con i loro menu in inglese sono rimasti nella vera Toscana e le Marche sono una regione da scoprire. Ora.

Ma torniamo ad Urbino.

Ad Urbino ci sono 15000 abitanti ma durante l’anno accademico nella viva città universitaria arrivano altri 15000 studenti. Una di loro, quest’anno, è stata mia sorella e per questo ho avuto la possibilità di avvicinarmi in modo più approfondito a questa città. Sarebbe assolutamente più comodo venire qui con la propria macchina (anche per poter scoprire la bellissima campagna intorno alla città) ma ho avuto modo di provare tutto il repertorio dei mezzi per arrivarci. Con il pullman è possibile salire da Pesaro nelle migliori delle ipotesi in 40 minuti. Pesaro invece è collegata con i treni (lenti) con le altre città italiane. Con Blablacar è possibile trovare un passaggio ogni tanto. Da Roma partono due pullman giornalieri (lentissimi). La ferrovia è stata chiusa nel 1987. Forse già per questo si puo capire perchè questa perla è rimasta sconosciuta a molti di noi.
Urbino è immersa in mezzo a stupende colline. Tutto il centro è solo bellezza ed armonia. Anche se di grandezza non importante è possibile trovare da fare per tutti. Eccovi alcuni suggerimenti:

Il palazzo ducale: Nel 1444 attuale duca Federico da Montefeltro ha assunto architetti ed artisti famosi da tutta Italia ed il compito era chiaro: bisognava costruire il castello più bello d’Italia. Federico adorava l’arte e desiderava che la sua città diventasse una culla d’arte e una casa degli artisti. Dopo anni di lavoro il Duca ha raggiunto il suo sogno e ancora oggi il visitatore che arriva ad Urbino puo godere i frutti di questa determinazione. Il palazzo è bellissimo (con un prezzo d’ingresso molto modesto in confronto alle città più grandi), la Galleria Nazionale delle Marche ospita delle opere da Tiziano a Piero della Francesca ed al figlio di Urbino, Raffaello. Accanto al palazzo ducale si trova il Duomo con Oratorio molto belli e la città ospita sempre delle mostre d’arte gratuite ed interessanti.

Cibo, cibo, solo cibo: Ad Urbino si mangia bene dappertutto ed è un lavoro inutile cominciare a dare dei consigli. La zona è famosa per i funghi e tartufi, la pasta fresca (passatelli), formaggi e salumi ed il vino, come quasi sempre in Italia, non è per niente male. La “crescia” rappresenta il centro del street food. Se passi il weekend in città ricordati il mercato di sabato mattina ridicolarmente economico. Lasciati tentare dalle prelibatezze locali e dalla frutta e verdura buonissimi, fai un po’ di acquisiti e poi porta con te la spesa nella fortezza vicino al mercato e sopra la città. Il grande prato dentro la fortezza è l’area picnic dei cittadini e la vista sopra la città fino alle montagne ti fanno passare un perfetto pranzo di relax.

Se vieni solo per un giorno: Passeggia per le viuzze del centro, ammira le piccole piazzette e cerca con la sguardo le indicazioni per i punti panoramici (sono molti). A piazza delle Repubblica ci sono tanti tavoli all’aperto. Prenditi un caffè, lasciati baciare dal sole e osserva la vità di questa cittadina. E potrai notare che Raffaello e i suoi amici avevano ragione: Urbino è vicina alla perfezione.

(Per saperne di più puoi collegarti al sito ufficiale dell’ufficio turistico provinciale, ma il consiglio di andarci e basta rimane sempre valido!)

7

2 pensieri riguardo “Next stop: Urbino

    1. Conoscendoti anche solo un minimo sono sicuro che ne rimarresti entusiasta. Una città meravigliosa, piena di cose da fare e visivamente spettacolare. Non possiamo dirti se sarebbe il posto ideale per vivere, ma si merita di sicuro qualche giorno (settimana?) della nostra vita 😉

Leave a sketch!